Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2007 11:56 - 500 мл. кръв II
Автор: karryagain Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3741 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

500 мл. кръв II

Но този път нещо много повече от „словоблудство”

В новините през последната седмица се говори предимно за Либия и за пожари. Първата тема вече не ми е интересна. Втората ми беше доста далечна до преди три дни.

 

Беше хубава вечер. Бяхме шестимата – аз и милото и те четиримата – двамата с децата, които ни напомниха колко лежерно си живеем, докато „бабите си гледат децата”. Смяхме се на всичко, за което си говорехме – за това, че можеш да си осиновиш цигане и да го направиш човек, за кристалните сервизи от по 1000 лв., за морето и Тайланд. Винаги си говорим за Тайланд.

 

Само 24 часа по-късно в техния живот тези неща нямаха значение. Един от пожарите беше станал част от живота им. Тя (мацка на двадесет и ...) е на път да изгуби баща си и по-малкия си брат в огъня. Историята на техният пожар е като много други истории за широката общественост. За тях е нещо толкова съкровено, че аз нямам право да я разказвам. Ние ще направим каквото можем, за другото ще го реши Бог. И сега идва ред на това, за което искам да пиша.

 

Ние, които ги обичаме и искаме да им помогнем можем да направим само едно – да дадем кръв за операциите. И сме готови да го направим веднага. Но живеем в България и не е толкова просто. Те са настанени в болницата в Пловдив и имат да запълнят квотата от 45 кръводарители. Ние, както по-голямата част от техните приятели, живеем в София. Но кръвният център тук не е в добри отношения с този там. Да, прочетете го отново това изречение. Този безумен отговор получихме и ние. Мога да кажа много неща, но думите са излишни.

 

Когато дариш 500 мл. кръв едва ли можеш да шофираш над 100 км. по българските пътища без отново да влезеш в черните хроники и да се налага други да дават кръв за теб. Но ако искаш да помогнеш на някой, който обичаш, трябва. Защото живеем в България, където два центъра, създадени да обслужват обществения живот, не могат да бъдат в добри отношения. Тъпо е да го кажа, но може би защото обслужват нечии лични интереси. А животът? Животът е скъп са онези, които обичат. И за другите, които обичат тях.

 

Ние ще отидем до Пловдив и ще намерим начин да дадем това, което можем. Другото го решава Бог. Но дано някой ден някой човек със сърце реши и онези бюрократични неща, за който Бог не може да бъде обвиняван. Нито преди, нито след...

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Дано!
29.07.2007 12:35
Препоръката ще си остане в постинга и повечето от нас с намеренията! На Вас - браво!
цитирай
2. luminous - !!!
29.07.2007 12:39
Не са в добри отношения!
Два кръвни центъра! Прочетох го няколко пъти и ...
Що за лудост!!!
Пожелавам на приятелите Ви да се оправят!
Другото го оставям без коментар, за да не ставам груба.
цитирай
3. анонимен - Да, действителността е отврати...
29.07.2007 16:17
Да , действителността е отвратителна . Но мисля , че е време да се поставят конкретните въпроси на конкретните лица , директори на кръвоприливни центрове или ако трябва и министри . Те са измислили това правило , да се дава кръв . А защо в България няма кръв за преливане ? Защо от София не може да се изпрати до Пловдив или другаде - защото не били в добри отношения ??? те професионалисти ли са или любовници ???, за човешки живот ли става въпрос ? На тези въпроси трябва да се отговаря от тези , които получават заплати , благодарение на данъците които плащаме . Министерството на здравеоопазването навярно има страница , на която трябва да се попита. Аз съм кръводарител , повярвайте ми познати ми са вашето учудване и възмущение . Но, това , което ме накара да пиша е че "коментарите " завършват "без коментар ". Не, трябва да има коментар и то от отговорните лица .Защото частния случай , за който пишете е израз на едни проблем в нашето общество и България . УСПЕХ !
цитирай
4. анонимен - мафия
29.07.2007 16:57
Преди десет дни, на майка ми й се наложи да влезе в болница в Плевен за планова операция. Ние живеем на 360км от Плевен. Представи си как се почуствах като ми каза по телефона, че са й казали при приемането в отделението, че няма да й направят операцията, докато някой не даде кръв за нея. "Побеснях" е бледа дума за чувствата, които изпитах в този момент, тъй като при предварителните прегледи изрично попитахме за кръводаряването и ни увериха, че такова няма да е необходимо предварително. Веднага предложих да отида в нашия кръвен център и да дам колкото кръв е необходима, но от кръвния център в Плевен ми обясниха, че видите ли Бургас и Плевен не се водели в един и същи регион и нямало да зачетат моето кръводаряване. ПОТРЕСОХ СЕ. Какво значи не е един и същи регион, по дяволите да не сме в друга държава. Стигнах чак до директора на центъра. Повярвайте разговора ми с него не му беше никак приятен, особено като му споменах за циганите пред кръвния център и някои телевизионни предавания.
Но върха беше, когато успях да се свържа с лекуващия лекър на майка ми, който тотално ме разби, като отново ме увери, че операция ще има без да се дава кръв.
В прав текст казано - някои служители в болницата си позволяват да манипулират новите пациенти, като ги карат да намерят някой да даде кръв заради тях, макар да е излишно. Подбират се хора, както в случая от друг град по възможност без близки и приятели на място, за да отидат и да платят на циганите пред кръвния център. А тарифата повярвайте е доста солена. Ако в този момент някое от въпросните лица ми беше насреща определено щях да измета пода на отделението с него. В буквалния смисъл.
А най - лошото е, че когато отидох в деня на операцията и държах да потърся сметка, майка ми седна да ме моли да си мълча и да не раздухвам случая, защото тя трябва да остане под "грижите" на същите тези сестри и санитарки още десет дни.
Замълчах, защото не исках да я тревожа в този момент, но утре отивам да си я прибера и познайте какво ще се случи......
цитирай
5. анонимен - упс
29.07.2007 17:01
в горното да се чете "лекар", че пак някой ще се заяде с правописа:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karryagain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 108954
Постинги: 11
Коментари: 118
Гласове: 1392
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031