Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2008 14:25 - С наведени глави ...
Автор: karryagain Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3729 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Кари, Кари,  ти къде беше и как стоя, докато свиреха сирените? Ние бяхме ей така ...” – с бесни викове ме посрещат децата от един първи клас на едно софийско училище и се строяват в редица с прибрани крака и наведени глави... „Нали така трябва? А от момчетата само Явор стоеше послушен, другите с вирнати крака и ... Кари, а пък М. се смееше и си чешеше крака. ”, продължават едно през друго те....

Представих си М. в сцена подобна на тази в „Господин за един ден” и на мен ми стана смешно. Хем ми е смешно, защото ентусиазмът им на 8 години е възхитителен, хем ме хваща яд. На въпросът към дъщеря ми кой ви каза да стоите с наведени глави, тя казва с гордост ”Никоя госпожа, аз си го знам!”

Напразно е изгубено времето, в което обяснявам, а понякога в изблик на родителска ярост заповядвам „Никога не стой с наведена глава! Дори да си виновна, понеси наказанието с достойнство. ”

Искам да знам кой ни научи да изразяваме уважението си с наведени глави? Кой ни внуши , кога и защо, че имаме вина за смъртта на Ботев и загиналите за свободата ни, че стоим с наведени глави? Защо никой не научи децата ни, когато засвирят сирените да се изправят, да вдигнат с гордост главите си и да сложат ръка на сърцето си в знак на почит и гордост, че са наследници на велик народ? Защо аз не бях нито веднъж на 2 юни в 12 до детето си, за да и покажа как трябва?

...никога нямаше да се ядосам толкова, ако американските филми не ни облъчваха ежедневно с поведението и вярата на един народ без история и без герои. .. никога нямаше да се ядосам на себе си, на госпожите в училище и в детските градини, на дедите си, ако не бях била там и не бях чувала онова високомерие, с което дребните дебели хлапета казват „I’m an American boy!

...ядосвам се, размишлявам, разговарям с децата и си представям как можеше да бъде... всичко това е от яд и срам, че и тази година на самата мен не ми достигна смелост . Исках, а не посмях да включа аварийните, както си бях първа кола на кръстовището, да сляза и да покажа почитта си за тези 3 минути. Трябваше пак противно на воля ти си да се движа, да се изтегля от кръстовището и едва тогава да спра. Защото знаех, че тези зад мен не искат да покажат нито гордост, нито вина. Защото знаех, че те просто ще продължат. А ако бях само малко по-смела, щях да ги принудя, те щяха да слязат, да усетят духа на „сирените” и догодина да поискат да спрат. А след няколко години щяха да научат децата си да стоят с висока изправени глави и с ръка на сърцето.  

...има двама виновни за това, че децата ни стоят с наведени глави:  1. АЗ, защото ми липсва смелост и 2.  Фактът, че сме народ  от предатели и сигурно е редно да чувстваме вина за смъртта на героите си



Тагове:   наведени,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. verde - Много си права и си на път да ме раз...
02.06.2008 14:46
Много си права и си на път да ме разплачеш! Благодаря за написаното!
цитирай
2. cocolina - хей,Кари,
02.06.2008 15:33
много интересно мислене..и оригинално. И представянето ти също, онова за интересите:) Поздрави, фенка съм ти вече!
цитирай
3. анонимен - една бургазлийка
02.06.2008 18:36
не мисля, че наведената глава означава "виновен"
Според мен дори трябва да коленичим с наведена глава и ръка на сърцето в знак на почит към големите Българи.
Защо трябва да американизираме всичко.
Нация без история и без герои не трябва да ни бъде за пример.
цитирай
4. roniabg - знаеш ли кари
02.06.2008 18:39
хубаво е, че пишеш за това - най-малкото те е развълнувало дълбоко. но неизбежно се сещам за един постинг по съвсем друга тема, на който попаднах днес. човекът казва "какво се вайкате и ми пишете "бедната Майка България"? има ли хора да протестират на площадите - няма. ами тогава за какво се хабим тука."

важно е действието.

кураж!
цитирай
5. lotuslili - само така
03.06.2008 23:11
Сещам се за думи на един ТВ водещ,който не харесвам,но изказването му беше хубаво "Не мога да скрия , че съм българин дори и да го отричам.Вместо това аз ИЗБИРАМ да се гордея , че съм такъв !" Ако ние не ценим какви сме,то тогава кой ? Аплодирам те за написаното :)
цитирай
6. usteddd - Човекът,
04.06.2008 09:27
който е казал това, дълеч не е водещ...
цитирай
7. jones - Аз...
05.06.2008 18:07
... си стоя с наведена глава - може би така просто се чувствам в този момент - тъжно ми е.
Това не е от значение - с наведена глава или не - жестът е важен и тези няколко минути, в които поне аз за себе си опитвам да си представя, какво ли е било тогава, как ли са се чувствали тези момчета по това време... едва ли ще си отговоря на въпроса.

По-абсурдна от позицията на главата е ситуацията с хората, които в този миг излизат по тераси и прозорци да гледат сеир - кой не е спрял, кой е спрял и какво прави и прекарват това малко време в забавление, оставайки доволни, колко чудесно е минал обедът на 2-ри юни с надеждата, че и догодина - пак ще е така, даже още "по-яко".
цитирай
8. анонимен - част от народ, който е без душа!
08.06.2008 00:21
Почти никой не спря! Хората вече нямат чувство за общност, за дълг и за принадлежност!
Когато завият сирените очите ми се насълзяват. Така е всяка година, от както съм дете! Мисля за това, какво е било тогава, какви са били хората, които са давали живота си за една кауза...сега такива хора няма! Ими става тъжно, срамно, че съм част от народ, който е без душа!
Но знам, че има и отделни човеци със живи души...знам, че има! Аз имам душа и очи и сетива да оценя, да спра за две минути и да помисля, да почувствам...Душа имаш и ти - значи, нищо все още не е изгубено!
цитирай
9. sis - аз
26.06.2008 11:58
навеждам глава като преклонение и благодарност към хората, които са се борили и сега аз съм свободна българка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karryagain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 108920
Постинги: 11
Коментари: 118
Гласове: 1392
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031